S-a raspandit in ziua de azi in zona Europei centrale datorita modului simplu de utilizare si a influentelor benefice asupra organismului uman.
Sauna de azi isi are originea in baile de aburi cu pietre care dateaza din cele mai vechi timpuri ale istoriei omenirii.
Aceste bai de aburi s-au raspandit din Asia centrala catre Europa de nord unde datorita climei reci acestea se bucurau de cea mai larga raspandire si folosire. In Coreea si Japonia este deasemenea cunoscuta. Grecii antici au cunoscut-o de la poparele din Asia centrala iar romanii au preluat aceste bai de la greci.
Chiar si finlandezii, cei mai mari iubitori de sauna au adus cu ei acum 2000 de ani obiceiurile lor legate de sauna din patria lor din Asia centrala.
Principiul de origine a saunei este reprezentat de o gramada de pietre ferbinti (sub care arde un foc dim lemn) care incalzesc incaperea saunei si prin stropirea lor cu apa se obtin aburi care ajuta la transpiratie. Folosirea sobelor electrice si a celor cu combustibil lemnos au dus la folosirea saunelor in interiorul locuintelor. Unele bai de transpiratie folosesc apa fierbinte pentru incalzirea corpului uman (Ofuro Japonia) la o temperatura de max. 50 C si cu aerul suprasaturat cu aburi de apa (“Bania” ruseasca).
La sauna uscata clasica in schimb se foloseste o temperatura a aerului intre 80-100 C si o umiditate relativa a aerului intre: 2-5% la 100°C, 3-10% la 80°C, 5-15% la 70°C, 8-23% la 60°C
Reglarea temperaturii se face cu ajutorul sobei din interior iar a umiditatii aerului cu ajutorul orificiilor de aerisire si a stropirii pietrelor cu apa.
Efectele saunei asupra corpului omenesc:
Indicatii
-
- Infectii caterale, raceli;
- Boli ale pielii, furunculoze, eczeme;
- Tratamente postoperatorice, posttraumatice;
- Anumite boli ale inimii si ale sistemului vascular;
- Obezitate;
- Anumite forme de hipertonie, circulatie perifierica dereglata irigare sanguine insuficienta a creierului si a inimii;
- Diabet;
- Boli alergice;
- Disfunctii vegetative;
- Boli ale sistemului locomotor, rheumatism, spondiloza;
- Boli ginecologice.
Contraindicatii
- Cardiopatie valvulara;
- Hipertiroidie;
- Boala tuberculoasa active;
- Boli acute cardiovasculare;
- Epilepsie;
- Diferite boli dermatovenerice acute.